Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A WHO főigazgatója azt mondta: a legtöbb országnak közel sem áll rendelkezésére elegendő oltóanyag ahhoz, hogy beolthassák a veszélyeztetett csoportokat, köztük az egészségügyi dolgozókat.

Világszerte több mint 700 millió oltást adtak már be; 87 százalékát olyan országokban, amelyek magas jövedelemmel rendelkeznek, vagy a közepes jövedelmi kategória felső részébe esnek. Az alacsony jövedelmű országok részaránya mindössze 0,2 százalék.

„A magas jövedelmű országokban átlagosan négyből egy ember megkapta már a koronavírus elleni oltást. Az alacsony jövedelmű országokban ez az arány ötszázból egy” – húzta alá sajtótájékoztatóján a tisztségviselő.

A COVAX vakcinaelosztó kezdeményezés keretében eddig csaknem 38,4 millió adag vakcinát szállítottak hat kontinens 102 országába – közölte a GAVI Vakcinaszövetség és a WHO csütörtökön.

Korábban írtuk

A kis és közepes jövedelmű országok vakcinabeszerzését támogató COVAX keretében mindössze hat hete kezdték el szállítani az oltóanyagokat. Az a cél, hogy idén több mint kétmilliárd adag oltóanyagot eljuttassanak a kevesebb pénzügyi forrással rendelkező országoknak.

A WHO főigazgatója jelezte: reméli, hogy áprilisban és májusban nagyobb lendülettel folytatódhat a kezdeményezés. Rámutatott: nem a szállítással, hanem a beszerzéssel van gond.

A COVAX gerincét az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina adja, amellyel kapcsolatban azonban aggályok merültek fel, miután több olyan esetet jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Seth Berkley, a GAVI vezérigazgatója elmondta, hogy próbálnak lecsapni minden felszabaduló oltóanyagra. „Ahogy az országok leteszik a voksukat egyik vagy másik vakcina mellett, készleteket szabadítva fel döntésükkel, mi igyekszünk biztosítani, hogy azok az adagok késedelem nélkül a rendelkezésünkre álljanak” – nyomatékosította.