A Franco Coppola érsek Facebook-oldalán vasárnap óta olvasható jegyzet szerint a Ferenc pápáról szóló, 2020-as dokumentumfilmben egy tavalyi interjúból ragadtak ki és vágtak össze részleteket, amelyeket a teljes szövegkörnyezet nélkül vetítettek le a Francesco című, idén októberben bemutatott dokumentumfilmben.

Hirdetés

A jegyzet szerint a pápa két külön kérdésre, az interjú különböző pontjain adott válaszát egybemosták és átszerkesztették, így az félreértésre adhat okot.

„A homoszexuális embereknek joguk kell legyen ahhoz, hogy családban éljenek. Ők is Isten gyermekei. Emiatt senkit sem szabad kitagadni vagy szenvedésre kényszeríteni.” „Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek lehessenek” – hangzanak el az azóta híressé vált mondatok egymás után Evgeni Afineevsky által rendezett dokumentumfilmben.

A jegyzetben rámutatnak arra, hogy e szavakat a pápa 2019-ben a mexikói Televisa műsorszóró társaságnak mondta, utalva a még korábban, Buenos Aires érsekeként általa mondottakra, és az első mondattal arra célzott, hogy a családoknak nem szabad eltaszítaniuk maguktól a gyerekeiket, rokonaikat, ha kiderül róluk, hogy homoszexuálisak. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a dokumentumfilm nem említi ugyanezen interjú egy másik helyét, ahol az akkori érsek a második idézet mellett leszögezi: a a katolikus egyház elfogadhatatlannak tartja a melegházasságot és nem támogatja azt sem, hogy meleg párok gyerekeket fogadjanak örökbe. Kiemeli mindazonáltal, hogy nekik is szükségük van az állam törvényei adta védelemre, ám ez nem egyenlő az egyházi áldással. A mexikói interjúban a pápa úgy vélekedett, hogy elsősorban gazdasági és praktikus okok – például egészségbiztosítás, illetve együttélés – miatt szükséges az azonos neműek közti élettársi viszony jogi szabályozása.

Korábban írtuk

A Televisa által készített interjú csak részben került adásba, ám úgy tűnik, Afineevskynek hozzáférése volt a teljes anyaghoz. A rendező, aki korábban azt mondta, a filmben az interjúkat ő készítette Ferenc pápával, a bejelentést egyelőre nem kommentálta.