Fotó: ShutterStock/photocosmos1
Hirdetés

A négy napja kinevezett miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott első hivatalos megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján kifejtette: míg egyes országok „nagyon határozottan követelik”, hogy Ukrajna támogatói a világ legerősebb és legmodernebb nyugati harckocsijának számító Leoparddal is segítsék a védekezést, mások „éppen olyan alaposan mérlegelni akarnak, mint a német kancellár”.

Ez azonban nem megosztottságot jelent, hanem azt, hogy az álláspontok összehangolása egy folyamat, amelyhez idő kell – mondta Boris Pistorius.

Hozzátette: hamarosan elkészül a minisztérium jelentése a hadsereg (Bundeswehr) Leopard-állományáról és a harckocsik állapotáról, felszereltségéről, így nagyon gyorsan el lehet kezdeni a kiképzést és a szállítást, ha a kormány úgy határoz, hogy a Bundeswehrtől is átadnak ilyen harckocsikat Ukrajnának.

Jens Stoltenberg hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan lezárulnak a szövetségesek közötti egyeztetések és sikerül megállapodásra jutni.

Korábban írtuk

Kiemelte: még ütőképesebb és fejlettebb fegyverrendszerekkel, köztük harckocsikkal is segíteni kell a védekezést, méghozzá az eddiginél gyorsabban, mert döntő fontosságú szakasz következik Oroszország Ukrajna elleni háborújában, a Kreml újabb támodásokra készül.

Mint mondta, éppen ezért üdvözli, hogy a német kormány már a döntéselőkészítés szakaszában arra bíztatja Leopardokkal rendelkező partnereit, hogy kezdje meg az ukrán katonák kiképzését a harckocsi használatára.

A NATO-főtitkár aláhúzta: csak azzal lehet tartós békét teremteni, hogy világossá teszik Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy „nem győzhet a csatatéren”, ehhez pedig képessé kell tenni az ukrán erőket az orosz megszállás alá került területek visszafoglalására.

A német kormánynak a Leopardok ügyében nemcsak arról kell dönteni, hogy átadnak-e harckocsikat a Bundeswehrtől Ukrajnának, hanem a hadiipari exportról szóló szabályok alapján arról is, hogy engedélyezi-e más országoknak a német gyártótól vásárolt harckocsik továbbadását.

Elsőként, január közepén a lengyel kormány jelentette be, hogy egy nemzetközi összefogás keretében átadna 14 Leopard harckocsit Ukrajnának. Keddi német sajtójelentések szerint be is nyújtották a német kormányhoz a reexporthoz szükséges kérelmet.