Fotó: MTI/EPA
Fotó: MTI/EPA (archív)
Hirdetés

„Beszéltem az összes katonai övezet parancsnokaival, akik kifejezték nekem hűségüket a néphez, az alkotmányhoz és a hazához. A béke biztosítása érdekében teljes mozgósításra szólítom fel a népet” – írta Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden közzétett Twitter-bejegyzésében. Maduro hozzátette: „Győzni fogunk”.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter keddi Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg „elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett”. Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden „normális”.

Az önmagát januárban egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó és e minőségében több mint ötven ország által elismert Guaidó kedden bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy „véget vessenek Maduro hatalombitorlásának”. A Twitter-oldalára felrakott videofelvételében egy csoport katona társaságában kijelentette: elkezdődött Maduro eltávolításának utolsó szakasza.  

A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, magukra csavart kék színű kendővel jelzik ezt. 

A venezuelai parlament elnöke felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Percekkel később ezrek vonultak az utcákra, hogy kifejezzék támogatásukat Guaidónak. Mindeközben Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke válaszul felszólította a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót.