Fotó: MTI/AP/John Locher
II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója egy Las Vegas-i kaszinó kivetítőjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján
Hirdetés

A Buckingham-palota közleménye szerint a királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

A világ vezető politikusainak és az európai királyi házak egész sora nyilvánította részvétét az este folyamán.

„II. Erzsébet királynő jó barátja volt az ENSZ-nek, kétszer is ellátogatott a világszervezet New York-i székhelyére több mint ötven év különbséggel. Mélyen elkötelezett volt számos jótékonysági és környezetvédelmi ügy mellett és megindítóan beszélt a glasgow-i COP26 klímacsúcs küldötteihez” – emelte ki António Guterres, az ENSZ főtitkára.

„A legnehezebb szívvel fogadtuk II. Erzsébetnek, Kanada leghosszabban uralkodó királynőjének a halálát. Állandó része volt életünknek és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökké fontos részét fogják képezni országunk törtében” – olvasható Justin Trudeau kanadai kormányfő közleményében.

Korábban írtuk

Olaf Scholz német kancellár mindenek előtt „a második világháború borzalmait követő brit-német kibékülés érdekében” tett erőfeszítéseit emelte ki. Leszögezte, hogy ez nem merül feledésbe.

Mario Draghi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet „a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben”.

Micheál Martin ír miniszterelnök közleményében úgy fogalmazott, hogy a legmélyebb együttérzéssel gondol a britekre szeretett uralkodójuk elvesztése miatt.

Emmanuel Macron francia államfő „Franciaország barátjának, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjének” nevezte II. Erzsébetet.

II. Erzsébet halálával történelmi személyiség távozott közülünk és vele egy hetven évig tartó korszak zárult le, amelyben máig hatóan a stabilitást képviselte – írta Karl Nehammer osztrák kancellár a Twitteren.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzentében azt írta: mély szomorúsággal értesült Őfelsége II. Erzsébet haláláról.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kiemelte, Erzsébet királynő, akit egykor „Rendíthetetlen Erzsébetnek” neveztek, szolgálatával és elkötelezettségével soha nem mulasztotta el megmutatni a tartós értékek fontosságát a modern világban.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke üzenetében aláhúzta: kevesen tudták oly mértékben alakítani a világ történelmét, mint Őfelsége II. Erzsébet királynő.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt írta: „mélységesen elszomorította” II. Erzsébet királynő halálának híre. Kiemelte: a királynő uralkodásának több mint 70 éve alatt önzetlenül vezette országát, és igazi közszolgálatot látott el.

II. Erzsébet páratlan államvezetői méltóságával és állhatatosságával képes volt elmélyíteni az Egyesült Királyság és Egyesült Államok közötti szövetséget, és hozzájárult a két ország közötti kapcsolat különleges voltához – áll Joe Biden emerikai elnök és felesége – Fehér Ház által közzétett – közleményében.

„Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején” – állt Vlagyimir Putyin orosz államfő üzenetében.

„Mély szomorúsággal értesültünk Őfelsége II. Erzsébet királynő haláláról. Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az egész Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösség országainak ezzel a jóvátehetetlen veszteséggel kapcsolatban. Gondolataink és imáink önökkel vannak” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

„A királynő rendkívüli személyiség volt, egyedülálló vezető, a hazája iránti odaadás és szeretetet jelképe. A vezetés és a szolgálat páratlan örökségét hagyja maga után. Emlékéből fakadjon áldás” – emlékezett az elhunyt uralkodóra Jaír Lapid izraeli miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki az új brit királynak, III. Károlynak II. Erzsébet halála miatt. „Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején” – állt az orosz államfő üzenetében, amelyet a Kreml Telegram-csatornáján tettek közzé.

Hasonló méltató és részvénynyilatkozatokat tettek közzé egyebek között cseh, lengyel, román, horvát, szlovén, valamint a skandináv államok vezetői, valamint a belga, a holland, a svéd és a norvég királyi család.