A WHO szerint a járvány ezen új szakaszában már csak a rizikócsoportokba tartozóknak tanácsolják, hogy emlékeztető oltást vegyenek fel egy évvel a legutóbbi immunizációjukat követően. E csoportokba tartoznak az idősek és a fiatalabb korosztályokból a jelentősebb rizikófaktorokkal rendelkező emberek. A korábbi ajánlás köre még kiterjedt az egészséges gyerekekre, valamint a serdülőkre is.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet mindemellett nem javasolja általánosságban „a közepes kockázati csoportba” tartozók számára, hogy az alapimmunizálást jelentő kétszeri oltáson és az emlékeztető oltáson felül további dózist kapjanak.

A WHO hangsúlyozta, hogy az egészséges serdülők és gyerekek az „alacsonyabb fokú prioritást” élvezők csoportjába tartoznak, így az országoknak először az esetleges betegségeket kell figyelembe venniük, mielőtt oltást ajánlanának ennek a körnek.

Hanna Nohynek, a WHO – legfrissebb ajánlásokat megfogalmazó – immunizálási kérdésekben illetékes szakértői csoportjának vezetője szerint az átdolgozott javaslatok „újfent hangsúlyozzák azok beoltásának szükségességét, akiknél fennáll a súlyosabb lefolyású megbetegedés kockázata”.

Korábban írtuk