A szóivő szerint Tedrosz a javaslatok kézhezvételét követően a tagállamok rendelkezésére bocsátja őket, és együtt döntenek a következő lépésekről. Hozzátette: nincs meghatározott határidő ezzel kapcsolatban.

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök szerdán utasítást adott az amerikai hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a Covid-19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki. Biden azt kérte a hírszerző ügynökségektől, hogy 90 napon belül tegyenek neki jelentést.

A The New York Times című amerikai napilap csütörtökön hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be: Biden azt követően intézte a felhívást, hogy az amerikai hírszerzés tájékoztatta a Fehér Házat: az ügyben nagy mennyiségű bizonyítékkal rendelkeznek, amelyek azonban még elemzésre várnak. A hírszerző szolgálatok további időt kértek Bidentől arra, hogy számítógépes rendszereken keresztül ellenőrizhessék a rendelkezésükre álló összes anyagot – adta hírül a napilap.

A vírus eredetének vizsgálata miatt az év elején Kínába látogató nemzetközi misszió (tagjai között 17 nemzetközi és 17 kínai szakértővel) nem jutott konkrét következtetésekre, és négy lehetséges forgatókönyvet hagyott nyitva, de a legvalószínűbbnek azt tartotta, hogy a vírus feltehetően egy közvetítő faj révén terjedt át az emberre. A misszió akkor annak lehetőségét, hogy a vírus egy laboratóriumból terjedt el, „nagyon valószínűtlennek” vélte.

Korábban írtuk

A WHO főigazgatója nem tartotta elég alaposnak a március közepén ismertetett eredményeket, és további vizsgálatokat rendelt el az ügyben.