Fotó: ShutterStock.com/Alex_Traksel (illusztráció)
Hirdetés

Szvaminatan ugyanakkor ezt a nagyratörő célkitűzést nagyon feltételesnek nevezte, hiszen eddig még nem sikerült működő oltóanyagot előállítani.

A szakértő szerint a WHO jelenleg azt vizsgálja, hogy az oltóanyag kifejlesztését és jóváhagyását követően kik élveznek majd a szétosztásánál elsőbbséget. Mint mondta, az idősek és a különböző betegségek miatt rizikócsoportba tartozók mellett elsősorban a magas fertőzési kockázatú helyeken – kórházakban, börtönökben, illetve idősotthonokban – élőknek és dolgozóknak kell elsőbbséget biztosítani.

A vakcinafejlesztés bonyolult feladat, amely sok bizonytalansággal jár. A jó hír az, hogy többfajta vakcina és kiindulópont van, így, ha az első vagy a második kudarcot is vall, attól még nem szabad felhagyni a reménnyel és a küzdelemmel – tette hozzá.

Korábban írtuk

Mintegy tíz lehetséges vakcina klinikai tesztje zajlik jelenleg abban a reményben, hogy néhány hónapon belül már rendelkezésre állhat a koronavírus elleni oltóanyag. Egyes országok már elkezdtek megállapodásokat kötni a gyógyszeripari cégekkel még mielőtt bebizonyosodott volna, hogy az általuk fejlesztett vakcinák egyáltalán működnek-e – jelezte.

Szvaminatan beszélt arról is, hogy az eddig begyűjtött genetikai adatok arra engednek következtetni, hogy a koronavírus még nem mutálódott olyan mértékben, hogy az általa okozott betegség súlyossága megváltozott volna.