Eddig egy ilyen esetet erősítettek meg – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján arra az incidensre utalva, amelyben egy kórház került tűz alá, és négy ember meghalt. A további támadásokról szóló jelentések ügyében folyik a vizsgálat – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy az egészségügyi intézmények elleni támadások sértik a nemzetközi jogot. Oroszország az Ukrajna ellen közel egy hete indított hadműveletek kezdete óta hangoztatja, hogy nem támadnak polgári célpontokra.

Hirdetés

A WHO által szervezett első segélyszállítmányok a tervek szerint csütörtökön érkeznek meg Lengyelországba. Harminchat tonna elsősegély-felszerelést, gyógyszereket és 150 ezer ember számára elegendő élelmiszert tartalmaz a szállítmány – közölte a főigazgató. A WHO hosszú évek óta jelen van Ukrajnában – közölte Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója. Az orosz lerohanás előtt huszonhárom kórházat láttak el orvosi és más felszerelésekkel.

A szervezet 45 millió dollár értékben kezdeményezett adománygyűjtést Ukrajna és 12,5 millió dollár értékben a szomszédos országok számára a háborúban érintettek megsegítésére. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közölte, hogy a konfliktus következtében veszélyesen alacsony az ukrajnai kórházak oxigéntartaléka, ami befolyásolja a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők ellátását. Hozzátette, hogy a nagyobb oxigéngyárak leálltak az országban.

A három legnagyobb ukrajnai oxigéngyár leállt, és most keresnek utánpótlást a szomszédos országokban, illetve módokat a biztonságos eljuttatáshoz – mondta a főigazgató.

Korábban írtuk

Michael Ryan a sajtótájékoztatón elmondta, hogy több mint 2000 Covid-19-fertőzött szorul jelenleg oxigénre az ukrajnai kórházakban. A veszélyhelyzeti igazgató szerint ez a szám még nőhet, mert a sérültek és műtétesek szintén oxigénre szorulnak, továbbá tüdőgyulladásos gyermekek, vajúdó nők is vannak, akik számára az oxigénszintén életmentő. Hozzátette, hogy a rászoruló betegeket nem lehet várólistára tenni, az oxigénre azonnal szükség van.