Tegnap volt a Menekültek Világnapja – ez fontos információ, tessék szíves lenni megjegyezni – és ennek alkalmából a YouTube migránsnépszerűsítő videót tett közzé. A fogadtatás eddig nem olyan, amilyenre minden bizonnyal számítottak.


Képernyőfotó: YouTube.com

A The Journal Gazette szerint a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (International Rescue Committee, IRC) és a YouTube-os Videókészítők A Változásért (Creators for Change) csapata hét YouTube-celeb segítségével sorozatot készít, hogy menekültek történeteit ismertesse meg a videómegosztó közönségével.
A videókkal együtt természetesen a kedves néző kap még egy internetes linket, amelyen keresztül azonnal pénzt is küldhet az IRC-nek. A közös munka örömére a YouTube és a Google azt ígérte, félmillió dollárig (!) ők is ugyanolyan támogatást küldenek a szervezetnek.

Az első videót kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt már több mint hatmillióan nézték meg. A sorozatot a #MoreThanARefugee (Több Mint Menekült) hashteggel is próbálják népszerűsíteni az interneten.

Aki gyakran nézeget olyan oldalakat, ahol mindenkinek lehetősége van véleményt nyilvánítani, valószínűleg nem egyszer ugrik szinte azonnal ezekhez az olvasói, nézői kommentárokhoz.
Ez tettük most mi is, és rögtön kiderült, hogy egyelőre – a nagy nézettség ellenére – nem igazán olyan a kisfilm fogadtatása, amit az alkotók minden bizonnyal reméltek.

Álljon hát itt a legnépszerűbbnek ítélt nézői vélemény közül néhány! Elsősorban trágár beszéd vagy ismétlődő témák miatt hagytunk ki véleményeket, de hosszú oldalakon keresztül az összes megjegyzés ugyanazokat az érzelmeket tükrözi.

“Biztos vagyok benne, hogy a Szaúd-Arábiában élő testvéreitek szívesen látnak benneteket… ja, nem”. (Winston Churchill)

“Több mint menekült. Megszálló”. (Revenant76)

“A Nyugatot még mindig érdemes megmenteni. Küldjétek őket vissza, mielőtt kifutunk az időből. Velük van a baj, nem velünk”. (Dux)

“(…) Nem látjátok, hogy az embereknek elegük van abból, hogy lekezelően beszéljenek velünk? Nem látjátok, hogy az embereknek elegük van abból, hogy kezüket-lábukat törve próbáljanak ezeknek a kedvében járni? Csak elvesznek, és semmit nem adnak azoknak a közösségeknek, amelyeket tönkretesznek. Az iszlám méreg. Az egész Földön terjed. Elég a menekültekből! Több milliárd fonttal rendelkező szervezetek segítik őket. Ez több, mint ami az itt élőket támogató szervezeteknek van. Hagyjátok őket ott, ahol vannak! Az ő vallásuk okozott ilyen sok pusztítást. Most learathatják, amit elvetettek”. (Jamie Reid)

“Építsetek falakat! Semmi szükségünk ezekre az emberekre Európában”. (LarsenHB)

“Azért ezt a lányt mutatják be az 50000 menekült közül, hogy szimpátiát keltsenek. Ugyanakkor azt nem árulják el, hogy nincs is köztük több lány”. (Kalle)

“Egy újabb keresztes hadjáratra van szükség”. (Shinigami The ruler of this domain)

“Az iszlám 1400 éve létezik és 1400 éve áll hadban. ‘A béke vallása’”. (Steve R.)

“Nagyon tetszenek az itteni megszólalások. Ha egy rossz szót mersz szólni a menekültekre itt, Németországban, azonnal nácinak neveznek”. (Vermillion)

“Miután a videóban szerepel az ifjútörök mozgalom egyik tagja, feltételezhetjük, hogy a YouTube támogatja az örmény népirtást?”. (Better Dead than Red)

“Üdvözlet minden európai testvéremnek, aki ellenzi a kontinens iszlamifikációját!”. (Matt Inman)

“Menjetek haza! Semmi szükségünk a radikális iszlamista gyűlöletetekre”. (Oregon Baptist)

“Kitörölhetitek a véleményünket, de nem törölhetitek el a szabadságunkat! Itt nem látjuk szívesen a menekülteket”. (Bose Bose)

“Miért akartok idejönni és velünk, a szörnyű rasszistákkal élni, akiknek nincs is kultúrájuk? Mindig azt mondják nekünk, milyen csodás az ő vallásuk és kultúrájuk, nos, akkor miért nem maradnak otthon és védelmezik azokat? Elég a hazugságokból”. (Christopher Causey)

“Google, ha használjátok a YouTube-ot arra, hogy a hülye liberális értékeiteket nyomjátok! Nem akarunk menekülteket! (…) Mindenhol, ahol befogadták őket, gondok vannak. Nem éri meg; ha ezek az emberek újjá akarják építeni az otthonukat, segítünk nekik, de a saját otthonunkba nem engedjük be őket”. (rEcoN rYan)

“Menekültek szomszédságában élek. Minden nap látom őket. Nagyon sokan vannak a városban. Azt mondanám, több mint 90 százalékuk 18 és 25 közötti férfi. Ez a videó nem ad reális képet róluk”. (Kaneda)

“Mindegy, milyen csinos ruhába öltözteted, ez akkor is egy invázió”. (Janice Taylor)

“Jó dolog egy menekültek nélküli országban élni. 🙂 Üdv Lengyelországból”. (Protoss Tassadar)

“Csak a V4-ek menthetik meg Európát”. (Rotek)

demokrata.hu