Fotó: Wikimedia Commons (szerk.)
Hirdetés

A zöld-liberális Robert Golob miniszterelnök vezette új szlovén kormány megígérte, hogy lebontja a horvát határ mentén húzódó határkerítést, amelyet eredetileg azért állítottak fel, hogy megállítsák a 2015-ben és 2016-ban a balkáni útvonalon keresztül beáramló migránsok özönét.

Bár mindkét ország tagja az Európai Uniónak, csak Szlovénia tartozik a schengeni térséghez.

Az Európai Unió által finanszírozott InfoMigrants nevű weboldal jelentése szerint a jelenlegi határkerítés mintegy 200 kilométer hosszú, és a két ország közötti teljes határszakasz mintegy egyharmadát fedi le.

Horvátországban az elmúlt években számtalan illegális határátlépési kísérlet történt, köztük az 2018-ban erőszakba torkolló incidensek: júniusban egy mintegy kétszáz fős, migránsokból álló tömeg megrohamozta a horvát és a boszniai határt, és megpróbált átjutni az azokat védő rendőrökön.

Korábban írtuk

A balkáni útvonalon az év eleje óta drámaian megváltozott a helyzet, és az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex ismét erősödő aktivitást észlel. Azt állítják, hogy 2022 első három hónapjában a balkáni útvonalon az EU-ba való belépési kísérletek száma megduplázódott a 2021-es év azonos időszakához képest.

A határvédelmi ügynökség odáig ment, hogy arra figyelmeztetett: Európa újabb, a 2015-ös és 2016-os évhez hasonló migránsválsággal nézhet szembe, mivel az illegális belépések száma megközelítette az akkori időszak óta nem látott számokat.

(forrás)