Kína rendkívül szigorú vírusellenes korlátozásai ellen a hétvégén több városban is tüntettek, az elmúlt évtizedek legnagyobb tiltakozása robbant ki a Kommunista Párt uralma ellen. A hatóságok néhány szabályon könnyítettek, hogy a közvélemény haragját enyhítsék, de arra semmi sem utal, hogy a kormány szakítana a zéró-Covid politikával.

Hirdetés

Nem tudni, hány embert tartóztattak le azóta, hogy pénteken megkezdődtek a tüntetések, melyeket az északnyugat-kínai Ürümcsi városában kitört tűzvész váltott ki, melyben legalább tízen meghaltak. Nagy felháborodást váltott ki, hogy a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

Anélkül, hogy a tüntetéseket említették volna, néhány város hétfőn enyhített a korlátozásokon: Pekingben nem állítanak ezután ki- és bejutást gátló kapukat a lakótelepekhez, amelyekben fertőzötteket találtak.

Kuangcsou ipari és kereskedelmi központban, a legújabb kínai fertőzési hullám gócpontjában bejelentették, hogy egyes lakosoknak nem kell többé tesztelésen részt venniük.

Korábban írtuk

Ürümcsi és Csincsiang tartomány egy másik városa közölte, hogy az alacsony fertőzési kockázatúnak ítélt területeken a héten újra nyithatnak a piacok és más üzletek, elindulhatnak a buszok.

Szemtanúk és a közösségi portálokon közzétett videók szerint a hétvégén tüntetések robbantak ki Kína-szerte, a BBC egyik tudósítóját a sanghaji rendőrök megverték és több órán át őrizetben tartották, magyarázatuk szerint azért, hogy ne kapja el a vírust. Ugyancsak őrizetbe vették a svájci RTS és az amerikai AP egy-egy tudósítóját, majd később szabadon engedték őket.