Alapító kongresszust tartott vasárnap Varsóban a Tavasz (Wiosna) nevű, a felmérésekben máris a harmadik legnagyobb támogatottságot élvező párt. Vezetője, Robert Biedron melegjogi aktivista, volt parlamenti képviselő, majd polgármester balliberálisnak jellemezhető programpontokat vázolt fel.

A nagyszabású, amerikai stílusban zajló gyűlésen több ezren vettek részt. A Biedron beszédében, valamint a kongresszust megelőző interjúkban elhangzottakból az derül ki, hogy a Tavasz harmadik erőként kíván fellépni, elhatárolódva a kormányzó Jog és Igazságosságtól (PiS) és a parlamenti ellenzéki pártoktól egyaránt.

Biedron a nagygyűlésen bírálta a pártpolitikát, amelyet – mint mondta – a civil társadalomra és az önkormányzatokra nagyobb hangsúlyt helyező rendszerrel szeretne helyettesíteni.

A politikus beszédében elhangzott ígéretek a társadalmi kirekesztettség által fenyegetett csoportok támogatására vonatkoztak. Biedron többek között a minimálnyugdíj és a minimálbér növelését, a fogyatékkal élők és családjaik nagyobb támogatását, a családon belüli erőszak elleni és a nőjogokért való harcot említette, valamint a vidék és a városok közötti életszínvonalbeli különbségek kiegyenlítését is.

Külön kitért arra, hogy a terhesség 12. hetéig minden feltétel nélkül engedélyezné a terhességmegszakítást, és államilag finanszírozná a mesterséges megtermékenyítést.

Célul tűzte ki a hittan iskolai oktatásának megszüntetését, a lelkészeknek a jelenleginél magasabb mértékű megadóztatását, majd a Vatikánnal 1993-ban kötött, az egyház és az állam viszonyát szabályozó megállapodás (konkordátum) újratárgyalását is.

Megígérte, hogy hatalomra kerülése esetén 2035-ig bezárja az összes lengyelországi szénbányát, áttér a megújuló energiaforrásokra, leállítja a fakitermelést, és megtiltja az állatok szerepeltetését a cirkuszokban.

A párt gazdasági és külpolitikai programját Biedron nem vázolta fel.

Bemutatta szakértői stábját, ezen belül élettársát, Krzysztof Smiszek jogászt. Ismertebb közéleti személyiségek közül Krzysztof Gawkowski volt jelen, aki tavaly novemberig a parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) alelnöki posztját töltötte be.

A 43 éves Biedron az SLD tagjaként kezdte el politikai pályáját, a 2011-es parlamenti választáson a balliberális, ma már nem létező Palikot Mozgalom jelötjeként került be az alsóházba. Ő volt az első deklaráltan meleg lengyel parlamenti képviselő. Az alsóházi padokat a 2014-es helyhatósági választás kapcsán hagyta el, akkor választották az észak-lengyelországi Slupsk polgármesterévé.

Korábbi bejelentések szerint a Tavasz a májusi európai parlamenti választáson, valamint az őszi lengyel parlamenti választáson is indul.

A Tavasz választási stábjának főnöke, Marcin Anaszewicz a Rzeczpospolita napilap hétvégi mellékletében megjelent interjúban elmondta: programjukkal meg akarják nyerni a PiS eddigi szavazóbázisának egy részét, valamint az egyelőre bizonytalan szavazókat is. Egyúttal Grzegorz Schetynát, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökét nevezte az ellenzék „legnagyobb problémájának”.

A PO és az SLD által pénteken bemutatott, az EP-választásokra szóló, Európai Koalíció nevű kezdeményezéshez Biedron egyelőre nem kíván csatlakozni. Elemzők szerint a Tavasz az eddigi – még a pártalapító kongresszus előtt készült – felmérések alapján éppen a PO-tól és az SLD-től vont el támogatókat.

A legutóbbi, e heti felmérés szerint Biedron pártja a szavazatok 10 százalékát kapná meg, ha most tartanák meg a lengyel parlamenti választást. Az EP-választásra vonatkozó, szombaton ismertetett felmérés szerint a Tavasz 6,4 támogatottságra számíthat. Mindkét felmérésben az új párt harmadik legnépszerűbb tömörülésként szerepel a PiS és a PO után.