Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a magyar-ghánai együttműködéssel felépült szennyvíztisztító üzem, a Pureco telepén a ghánai Kumasiban 2022. január 15-én

A projekt megtekintése után Áder János elmondta, hogy a beruházás megvalósulása jól mutatja, amiről Magyarország a víz világtalálkozók kapcsán beszélt: hazánk nemcsak a problémákra világít rá, hanem a megoldásokat is meg szeretné mutatni, elvinni azokat oda, ahol azokra a világban a legnagyobb szükség van.

Hirdetés

A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a Kumasiban létrejött szennyvíztisztító a világszerte terjedő koronavírus-járvány dacára igen gyorsan, mintegy másfél év alatt valósult meg.

Mint fogalmazott: a szennyvíztisztítóval a ghánaiak elégedettek és további két beruházás is megvalósul. „A tudásnak és a technológiának nagyon jó példázata ez, Magyarországnak nagyon komoly versenytársakat kellett legyőznie ehhez” – húzta alá nyilatkozatában a magyar államfő.

Áder János kitért arra, hogy Afrikában, Ghánában a további fejlődés alapvető feltétele a tiszta víz, enélkül nem tudják ellátni a lakosságot, nincsen korszerű mezőgazdaság, ipar, nem tudják megelőzni a betegségeket.

A magyar köztársasági elnök szerint a szennyvíztisztítás mellett a térségben az ivóvíztisztítás, a klímához alkalmazkodó növénynemesítés és a betakarított termények szállítása, tartósítása lehet olya terület, amelyben a magyar szaktudás segítségre lehet.

Áder János afrikai látogatása során Ghána után vasárnap Kenyába utazik tovább.

Korábban írtuk