„A munka és a családi élet harmonikus egyensúlya az európai társadalmi modell alapvető zsinórmértéke” – emelte ki Őry Csaba, az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának néppárti koordinátora. „A szociális szempontok mellett azonban fel kell hívni a figyelmet egy nem elhanyagolható gazdasági aspektusra is: a szombat-vasárnap üzemszerűen, szinte éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketek térnyerésével a kisebb bevásárlási igényeket kielégíteni hivatott kis-és közepes vállalkozásként működő boltok ellehetetlenültek” – hangsúlyozta.

Surján László európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) is határozott álláspontot fogalmazott meg. „Nem az a baj, ha egy-egy család vasárnapra teszi a bevásárlásait, vagy ha leugrik valaki egy éppen hiányzó termékért. A vasárnapi munkavégzés részben azért rossz, mert a kereskedelemben dolgozó százezrek családjában nehezíti meg az egymással való kapcsolatot. A másik nagy veszély, hogy a vasárnap dolgozók többnyire heti pihenőnapjuk terhére végzik a munkát, s a túlhajtott, pihenés nélküli munkavégzés később komoly egészségkárosodáshoz vezethet” – emelte ki Surján László néppárti politikus.

Elgondolkodtató és egyben elszomorító, hogy Európában arányait tekintve egyetlenegy országban sem dolgoznak annyian vasárnaponként, mint hazánkban.