Fotó: shutterstock.com, szerk.
Kabul
Hirdetés

Közleményében a tárca azzal érvelt, hogy fokozódik az erőszak és egyre nő a koronavírus-fertőzöttek száma, így az afgán migránsok hazatoloncolása aggodalomra ad okot. Kabult az is nyugtalanítja, hogy emelkedett a belső menekültek száma, és migránsok új hulláma indulhat meg a külföldi országok felé.

Jelenleg több európai ország hazatoloncolja azokat az afgán állampolgárokat, akiknek menedékkérelmét elutasították. Németországból például rendszeresen küldenek vissza Afganisztánba nagyobb csoportokat.

Szerdán huszonhét afgán férfi érkezett Kabulba, miután kitoloncolták őket Németországból. Ez volt a negyvenedik csoportos kitoloncolás Németországból Afganisztánba 2016 decembere óta. A berlini kormány eddig összesen 1104 afgán menedékkérőt toloncolt haza.

A kitoloncolásokat sokan bírálják, mert nem tartják biztonságos országnak az erőszak tépázta Afganisztánt. A nemzetközi haderő nagy része kivonult az országból, a tálibok befolyása pedig egyre növekszik. Afganisztánban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is aktív.

Korábban írtuk