Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az Európai Unió külügyi tanácsának tájékoztatása szerint a szakminiszterek Afrikával összefüggő megbeszélései főként a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak annak érdekében, hogy a két fél közötti kapcsolatok még erősebb, kölcsönösen előnyös és a gyorsan változó globális helyzethez jobban alkalmazkodó partnerséggé váljanak.

A tanácskozáson szóba kerülhet az EU és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok által újra megkötni tervezett megállapodás jövője. A térség és az EU partnerségi együttműködéséről szóló jelenlegi szerződés – az úgynevezett cotonoui megállapodás – 2020 februárjában lejár.

Az emberi jogok december 10-én esedékes világnapjára tekintettel a miniszterek áttekintik az emberi jogok előmozdításának és védelmének helyzetét a világban. Ennek keretében megvizsgálhatják az unió által az emberi jogokkal kapcsolatban végzett munkát, a rendelkezésre álló eszközöket, valamint az elkövetkező hónapokra szóló prioritásokat.

Josep Borrell, az Európai Unió újonnan kinevezett külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének vezetésével – aki most először látja el a Külügyek Tanácsának elnöki tisztét – a testület a sürgős nemzetközi, aktuális ügyekről is megbeszéléseket folytat.

Ezek között olyan témák is szerepelnek, amelyek valószínűleg felkerülnek az Európai Tanács december 12-13-i csúcstalálkozójának napirendjére is. A miniszterek vélhetően foglalkozni fognak a líbiai és a bolíviai politikai fejleményekkel, valamint az Iránban történt változásokkal az átfogó közös cselekvési terv végrehajtását felügyelő vegyes bizottság legutóbbi ülése óta.