Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

„Az Oroszország elleni szankciók rontották az afrikai országok gabona- és műtrágya-ellátását. Nincs hozzáférésünk. Ez pedig következményekkel jár a kontinens élelmiszer-ellátásának biztonságára nézve” – mondta Sall a találkozón, amelyen jelen volt Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke is.

A szenegáli elnök megjegyezte, hogy „a nagy nyomás ellenére számos afrikai ország nem ítélte el Oroszország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját”. Hozzátette, hogy számos ázsiai, latin-amerikai és közel-keleti ország hasonlóan látja a jelenlegi helyzetet.

Sall közölte, hogy országa „támogatja a gabonafélék és műtrágyák kivonását az Oroszország elleni szankciók hatálya alól”. Kifejezte egyben reményét, hogy folytatódik az együttműködés Moszkvával, s emlékeztetett arra,  hogy Oroszország fontos szerepet játszott az afrikai államok függetlenségének kivívásában. Kérte Putyint, „vegye tudomásul”, hogy az afrikai országok az ukrajnai konfliktus „áldozatai”, amelyek most globális élelmiszerválságtól tartanak.

Putyin a találkozó nyilvános részén általánosságban méltatta Afrika növekvő szerepét a nemzetközi színtéren és azt hangoztatta, hogy Oroszország fejleszteni fogja kapcsolatait a kontinens államaival.

Korábban írtuk

Oroszország és Ukrajna adja a világ búzakészleteinek csaknem egyharmadát. Oroszország emellett a világ egyik legfontosabb műtrágya-, Ukrajna pedig kukorica- és a napraforgóolaj-exportőre.