A POLITICO elemzését az ihlette, hogy láthatóan meglepte a mainstream elemzőket az EP-választások eredménye, nevezetesen a jobboldal előretörése. A cikk felhívja a figyelmet, hogy a trendváltásban nagy szerepet játszik a szavazói generációváltás: az elmúlt öt évben nagykorúvá váló és ezzel szavazati jogot szerző európai fiatalok jelentős része a radikális jobboldalra voksol, ugyanis elégedetlen az európai állapotokkal és azonosul a bevándorlásellenes nézetekkel.

Hirdetés

Németországban az Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága a 24 és 30 év közötti szavazók körében 11 százalékkal nőtt öt év alatt, vagyis a 2019-es és mostani európai parlamenti választás között. Franciaországban Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja a választáson részt vevő fiatalok voksainak mintegy 30 százalékát szerezte meg, ami szintén 10 százalékos növekedés 2019-hez képest.

Az uniós lap felveti a kérdést: mi történt a Z generációval, hogy miközben nagyszüleik az 1960-as évek szexuális forradalmát élték huszonéves korukban, addig ők visszafordulnak a bezárkózás, az idegengyűlölet világához? Több megfejtést is írnak a cikk szerzői: egyre növekednek a megélhetés költségei, sok fiatal elszigetelődött covid-járvány idején, a 2015-ös migrációs válságidején kétmillió más kultúrából érkező migráns jelent meg Európában, a fiatalok többsége a közösségi oldalakon fogyaszt politikát, ahol a „szélsőjobboldali” tartalmak ellenőrizetlenül futnak.

A francia jobboldal sikere részben annak köszönhető, hogy a fiatalok egy része érzékeli a bevándorlási válság kezelhetetlenségét, az uniós politikai elit elidegenedését a valóságtól, másrészt annak, hogy a Nemzeti Tömörülés fiatalos üzeneteket küldött ennek a választói szegmensnek: elnöke, a 28 éves Jordan Bardella farmerban kampányolt, és magától értetődően üzengetett közösségi oldalain, elsősorban a TikTokon, harmadrészt pedig annak, hogy Macron elnök nem jól kormányoz, népszerűtlen.

Korábban írtuk

Elemzők felhívják még a figyelmet egy fontos lélektani helyzetre: a francia fiatalok önálló életkezdése, lakáshoz jutása nagyon nehéz, amikor azt tapasztalják, hogy az állam bevándorlóknak hamarabb utal ki lakásokat, mint a „bennszülött” franciáknak, az társadalmi feszültséget okoz.

Fontos szempont közbiztonság: sok bűncselekményt a befogadó társadalmakban integrálódni képtelen migránsok követnek el, a palesztinpárti tüntetéseken megmutatkozó szélsőséges indulatok is rátettek erre egy lapáttal, és a befogadó társadalmak türelme nem végtelen.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.