Az MTI-hez csütörtökön elküldött összefoglaló szerint a felmérés 18 országban, 36 ezer lakossági energiafogyasztó bevonásával készült.

Hirdetés

Az eredmények alapján Japánban a legpesszimistábbak a válaszadók, mert az emelkedő energiaárakkal, a piacszabályok lazításával és a fukusimai nukleáris katasztrófa tartós hatásaival is szembe kell nézniük.

Ezzel szemben Kínában rendkívül bizakodóak az energiaellátás jövőjével kapcsolatban, ami annak is köszönhető, hogy az állam jelentős hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrásokra és nagy volumenű beruházásokat indított az infrastruktúra kiépítésére.

A kutatásba bevont európai országok – Írország, Belgium, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország és Hollandia – többségében a megkérdezettek az átlagnál kevésbé optimisták.

Kovács Levente, az EY-Parthenon energiapiaci szakértője szerint az energiaátmenet, a fosszilisről a megújuló energiaforrásokra átállás során vagy az ellátásbiztonság, vagy az ár sérülni fog, ennek a felismerése a világ minden pontján érzékenyen érintette a lakosságot.

Egyes piacokon ugyanakkor sikerült megőrizni a fogyasztók bizalmát – mutat rá az EY. Franciaországban az iparág felépítése, a kormányzati beavatkozások és az atomenergia-termelés kombinációja segített kiszámítható és stabil piaci struktúrát létrehozni. Hollandiában a proaktív közösségi szerepvállalás és a társadalom széleskörű együttműködése megerősítette a bizalmat abban, hogy továbbra is kiszámítható és megfizethető energiához jutnak. Svédországban is biztonságban érzik magukat a válaszadók, köszönhetően a kedvezőbb árakat, valamint új munkahelyeket és adóbevételeket hozó energiaprojekteknek – áll az EY közleményében.

Korábban írtuk