“Sok a hasonlóság Hitler és Trump között”. Ezt a megállapítást egy Manchesterben található iskola tanára tette diákjainak, ráadásul nem titokban, hanem büszkén egy, a brit Channel 4 műsorán most bemutatott dokumentumfilmben.

Képernyőfotó: youtube.com
Képernyőfotó: YouTube.com

A Breitbart London cikke szerint az új dokumentumfilmben szereplő Harrop Fold Iskola Nagy-Britannia egyik leggyengébb eredményeket felmutatni képes intézménye.

A Channel 4 filmjének két főszereplője egy nemrég Szíriából érkezett migránsfiú, Rani és egy helyi kissrác, Jack, aki szárnyai alá veszi az újoncot és kettejük közt a liberálisok minden álmát megtestesítő barátság jön létre.
Drew Povey – as iskolát vezető három Povey-testvér egyike – gyorsan meg is jegyzi, hogy amikor 12 évvel ezelőtt az intézményben kezdett dolgozni, oda 99 százalékban fehérbőrű brit gyerekek jártak, ám ez mára megváltozott és ez néha “kihívást” jelent.

Megkérdeznek aztán egy fiatal nebulót, Freyát a migránsok megnövekedett számáról, mire ő azt feleli: “Lehet, hogy háború van náluk és ide kell jönniük, hogy biztonságban legyenek, viszont az is igaz, hogy errefelé sincs elég lakás az embereknek”.

Egy következő jelenetben egy – minden bizonnyal – tanár azt mondja az őt hallgató osztálynak: “Tegye fel a kezét, aki máshol született!”, majd így folytatja: “Csak azért, mert néhányan bevándorlók vagyunk, nem értem, ezt miért próbálják beállítani negatívumként”.
Ekkor a filmben egy furcsa vágás következik, és ugyanez a hölgy már azt mondja a diákoknak: “Sok a hasonlóság Hitler és Trump között, ugye?”.
“De Trumpnak jobb a haja” – próbál viccelni egy cseh tanuló.
“Hm, szerintem meg nem” – válaszolja a nő, akit ezek szerint képtelenség eltéríteni a “Trump tiszta Hitler, akkor is, ha belegebedek” típusú, ultraliberális körökben vallásos áhítattal ismételetett mantra által kijelölt útról.

Mint kiderül, az iskola néhány diákja ott volt a Manchester Arénában, amikor egy líbiai iszlámista fia egy koncert után 22 embert – köztük gyerekeket – ölt meg egy öngyilkos merényletben. Egy fiú, aki unokahúgával együtt élte át a borzalmakat, sírni kezd, miközben elmeséli, hogyan menekültek a robbantás helyszínéről. 
A megrázó beszámolót követően a tanárok felvetik a kérdést, mi a legfontosabb egy támadást követően, majd egyikőjük legott meg is válaszolja azt: “A támogatás, amit a muszlim közösségnek nyújtunk, ugye, hiszen ők azok, akik ilyenkor a leginkább érzékenyek”. 
“Arról van szó, hogy rávegyük a gyerekeket a különböző kulturális hitvilágok és hátterek megvitatására, és hogy a dolgok nem függenek közvetlenül össze a vallással” – teszi hozzá egy másik tanár, aki aztán a filmkészítőknek megjegyzi: “A robbantások után nagyon sok munka vár ránk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a faji feszültségeket vagy azt, hogy emberek a másik vallásába kötnek bele”. 
Drew Povey egyetért: “Az iskolában nagyon gyorsan le kell számolnunk az iszlamofóbiával”.

A Breitbart London cikke azonban megjegyzi: nem tűnik úgy, mintha a muszlim diákok rettentő nagy védelemre szorulnának.
Egy, a külföldi tanulók számára megtartott összejövetelen egy szíriai bevándorló – aki a biztonságos Cipruson keresztül érkezett Nagy-Britanniába – azt üvölti egy angolul gyengén beszélő, lengyl kislánynak, hogy “Rasszista!”, miután szegénykét hamisan azzal vádolják, hogy azt állította, “mindannyian terroristának néznek ki”. A kislányt semmiféle formában nem veszi védelmébe a tanár, aki csak annyit tanácsol neki, hogy “gondold meg, mit mondasz”.
A fiú később a kamerába elmondja, hogy bár ők viccelhetnek egymás közt a másik hazájával kapcsolatban, de ha ezt “kívülállók” teszik, abból “probléma” lesz.

Később feltűnik egy meglehetősen érettnek tűnő afgán tanuló, akit egy fehérbőrű fiú “Osamának” nevez, amit egy elég kemény fizikai helyretétel követ az iskola épületén kívül, és “nem-Osama” a srácot azzal engedi végül útjára, hogy soha nem mondhat ilyet egy muszlimnak.
A tanárok röviden elbeszélgetnek az afgán diákkal, megkérik, hogy ne kapja fel a vizet ilyen hirtelen és elmondják neki, hogy amúgy milyen remek fiúcska ő, miközben a megtámadott társa egy másik tanártól komoly fejmosást kapt “elfogadhatatlan” megjegyzései miatt.

A dokumentumfilmet összefoglaló cikk végén a Breitbart London grafikonokkal ábrázolja egy 2017 májusi, reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit, amelynek készítői arra voltak kíváncsiak, a brit tanárok milyen pártokra szavaznak.
Az eredmények a vártnál is meglepőbbek:

– Általános iskolai tanárok:
• Munkáspárt: 65%
• Egyéb: 12%
• Liberális demokraták: 10%
• Konzervatív párt: 7%
• Bizonytalan: 6%

– Középiskolai tanárok:
• Munkáspárt: 72%
• Liberális demokraták: 10%
• Konzervatív párt: 8%
• Egyéb: 6%
• Bizonytalan: 4%

– Gyógypedagógusok:
• Munkáspárt: 53%
• Egyéb: 20%
• Bizonytalan: 13%
• Konzervatív párt: 11%
• Liberális demokraták: 3%

demokrata.hu (Forrás)