Fotó: shutterstock.com, illusztráció, szerk.
Fotó: shutterstock.com (illusztráció, szerk.)
Hirdetés

Mohamed Adzsmal az apja és a testvére kíséretében tört rá a rokonai házában tartózkodó nőre. A három férfi tüzet nyitott az összegyűltekre, és kilenc embert lőtt le, köztük az asszonyt és az Adzsmallal közös két gyereküket is, ezután pedig felgyújtották a házat.

Mohamed Imrán, a helyi rendőrfőnök azt közölte, hogy Adzsmalt és az apját már letartóztatták, a testvért pedig nagy erőkkel keresik.

Pakisztánban minden évben hűtlenséggel vádolt nők százait ölik meg. Az úgynevezett becsületgyilkosságok ellen számos emberi jogi szervezet emelt szót, egyebek közt a Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság is.

A becsületgyilkosságok elkövetői általában komoly következmények nélkül megússzák tettüket, mert a pakisztáni jogszabályok szerint az áldozat szülei megbocsáthatnak a gyilkosnak, ezeket a bűncselekményeket pedig általában családon belül követik el.

A rendőrségi statisztikák szerint 2018-ban csaknem 800 embert vettek őrizetbe becsületgyilkossággal kapcsolatos bűncselekmények miatt. Az őrizetbe vettek között sok a nő.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság szerint azonban évente akár több ezren is elkövethetnek ilyen bűncselekményeket vagy bűnrészesek lehetnek benne, a legtöbb esetet ugyanis még mindig nem jelentik a rendőrségnek.