Fotó: shutterstock.com/Edward R (illusztráció)
Hirdetés

A három férfi egy több mint hetven fős csoporttal próbált hétfőn Líbiából Európába jutni, de a parti őrség meggátolta ezt. A biztonsági erők akkor nyitottak tüzet a migránsokra, amikor Homszba visszaérkezve a partra szálláskor megpróbáltak elmenekülni.

Ketten a helyszínen életüket vesztették, egy kórházba szállított szudáni férfi pedig később hunyt el sérülései miatt. Az incidensben megsérült másik két migránst szintén kórházba szállították, míg sértetlenül maradt társaikat őrzött létesítménybe helyezték el.

A lövöldözés szemlélteti, milyen veszélyekkel kell szembesülniük a migránsoknak a káosz uralta Líbiában, amely Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta az Európába igyekvő afrikai és arab bevándorlók egyik fő tranzitállomásává lépett elő.

A tripoli székhelyű líbiai nemzeti egységkormány egyelőre nem reagált a történtekre. A líbiai parti őrség sem válaszolt a megkeresésekre.

Korábban írtuk

„Nem ez az első eset, hogy az emberek ki lennének téve ennek az értelmetlen erőszaknak és mindez csak ismételten megerősíti, hogy senkit sem szabadna visszavinni Líbiába” – hangsúlyozta Mselhi.

Federico Soda, az IOM líbiai missziójának vezetője nehezményezte, hogy a konfliktus sújtotta Líbiában „nem változtatnak a rendszeren, amely gyakran képtelen még a lehető legkisebb védelmet is nyújtani” az embereknek.

Az IOM az incidens kivizsgálását követelte.