Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Bár a nemi egyenlőség terén jól teljesítenek, a négy országnak fokoznia kell erőfeszítéseit a nemi alapú erőszakcselekményekkel szemben – hívta fel a figyelmet az Amnesty.

„A társadalmi megbélyegzés és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom hiánya gyakran vezet oda, hogy a nők és a lányok nem jelentik a támadásokat, akik pedig megteszik, azokat cserbenhagyják az érzéketlen és előítéletekkel teli igazságügyi rendszerek vagy idejétmúlt törvények” – vélekedett Kumi Naidoo, a londoni székhelyű szervezet főtitkára.

Az Amnesty 45 megerőszakolt nővel és lánnyal készített interjút az „Ideje változtatni: igazságot a nemi erőszak túlélőinek az északi országokban” címet viselő jelentéséhez.

A szervezet úgy találta, hogy mind a négy országban szükség lenne a rendőri nyomozások minőségének fejlesztésére, a vizsgálatok felgyorsítására és az áldozatok hatékonyabb támogatására.

Az Amnesty példaként állította a többiek elé azt a 2018-as svéd törvényt, amely nemi erőszakként definiált minden olyan szexuális érintkezést, amely bármelyik fél határozott beleegyezése nélkül történik. Addig jogilag csak az minősült nemi erőszaknak, ha a szexuális érintkezést erőszak kísérte vagy kényszerítéssel jött létre.

A kedvező szabályozási környezet ellenére Svédországban is alacsony azoknak az ügyeknek a száma, amelyek perrel és a tettes elítélésével végződnek. A szervezet megjegyezte, hogy 2007-ben 3500 olyan eset volt, amelynek során 15 évnél idősebb áldozatokat erőszakoltak meg, míg 2017-ben 5200 volt ez a szám. Eközben 12-ről 7 százalékra esett a bíróság elé kerülő esetek aránya.