Tárgyalást kezd a szövetségi kormány megalakításának lehetőségeiről a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unióval (CSU) – döntött az SPD vezetősége Berlinben.

Fotók: ShutterStock.com, MTI, illusztráció


Fotók: ShutterStock.com, MTI, illusztráció

Martin Schulz pártelnök a tanácskozás utáni tájékoztatóján kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetség csak a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásáról kíván tárgyalni, az SPD viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a következő német kormány megalakításának valamennyi lehetséges módozatáról tárgyaljanak.
    
Az SPD készen áll a „konstruktív” megbeszélésekre, amelyek azonban csak „nyílt végűek” lehetnek, nem feltétlenül a szociáldemokraták kormányzati szerepvállalására irányulnak – mondta az SPD elnöke. 
    
Hozzátette: „nyitott kérdés, hogy a megbeszélések elvezetnek-e a kormányalakításhoz”.
    
A megbeszélések január elején kezdődhetnek. Az SPD január 14-re rendkívüli kongresszust tervez annak eldöntésére, hogy az előzetes, úgynevezett szondázó megbeszélésekből továbblépjenek-e a koalíciós tárgyalások szakaszába – mondta Martin Schulz. A kongresszus időpontján  szükség esetén lehet változtatni. 
    
Az előzetes megbeszélések pontos menetrendjét december 20-án rögzítik a három pártelnök és a szövetségi parlamenti (Bundestag-) parlamenti frakcióvezetők berlini találkozóján – ismertette Martin Schulz.
    
Az SPD-ben több szervezet és szárny ellenzi a nagykoalíció folytatását, arra hivatkoznak, hogy a baloldal és a jobboldal legnagyobb erőinek közös kormányzása csak a politikai színtér szélein elhelyezkedő tényezőknek hasznos, és a középen álló néppártok – a kormánypártok – hanyatlásának folytatódásához vezet. 
    
Ezért a napokban megjelent az a gondolat, hogy a nagykoalíció (Grosse Koalition – GroKo) helyett az úgynevezett együttműködési koalíció (Kooperationskoalition – KoKo) formájában vezessék tovább az országot. Ez azt jelentené, hogy a koalíciós szerződés csak néhány kiemelt ügyről, például a költségvetés összeállításáról szólna, és az összes többi kérdésben a Bundestagban folytatott vitákkal érlelnék ki a döntést. 
    
A KoKo révén mindhárom kormánypárt jobban őrizhetné az arculatát, világossá tehetné, hogy milyen ügyek és megoldások a fontosak nekik – érvelnek az elképzelés pártolói. A CDU/CSU viszont elutasította a felvetést, szerintük az SPD egyszerre akar kormányozni és ellenzéki politikát folytatni, ami nem lehetséges. 
    
A szeptemberi Bundestag-választás után a győztes CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de a pártok színei ala

(MTI)