A közlemény szerint az Alapjogokért Központ küldöttsége – Szánthó Miklós főigazgató, Kovács István stratégiai igazgató és Farkas Vajk nemzetközi igazgató – spanyol partnerei meghívására a helyszínen követte az ottani belpolitika szempontjából nagy jelentőségű andalúziai tartományi választásokat.

Hirdetés

Az andalúz választásokon a jobboldal történelmi győzelmet aratott, míg a baloldali erők, azaz az ibériai országot kormányzó szocialisták és szélsőbaloldali partnereik történelmi vereséget szenvedtek a legnépesebb spanyol tartományban – írták.

Hozzátették: Andalúziát a spanyol átmenet, 1978 óta négy évtizeden keresztül a szocialisták kormányozták. Először 2018-ban győzött a jobboldal, amely akkor koalíciós kormányt alakított, a most vasárnapi választásokon pedig tovább erősödött a jobboldali blokk.

A vasárnapi választások eredményeképpen a Néppárt egyedül alakíthat kormányt a 8,5 milliós lakosságú tartományban és a konzervatív VOX is növelte képviselői számát a tartományi törvényhozásban – ismertették.

Korábban írtuk

„Az andalúz választások egyértelmű üzenete, hogy az emberek nem kérnek a korrupt szocialista vezetésből, amely gazdasági kudarcokat halmozott egymás után, és nem kérnek az újkommunista erők ideológiai nyomulásából sem” – fogalmazott közleményében az Alapjogokért Központ.

Közölték: küldöttségük részt vett a VOX eredményváróján, ahol a párt alelnökével, parlamenti frakcióvezetőjével és több képviselőjével egyeztetett a spanyol helyzetről. „Egyöntetű vélemény volt, hogy a baloldal történelmi bukása kedvező az országnak, mint ahogy az is, hogy az andalúz választások előrevetítik, a jövő évi országos választásokon jó eséllyel megbukhat a spanyol baloldali-kommunista kormány” – írták.

Kiemelték: az Alapjogokért Központ arról is tárgyalt partnereivel, hogy elengedhetetlen a nemzeti-konzervatív erők együttműködése, amelynek motorja a magyar jobboldal nemzetközi építkezése.