Meg kell köszönni a kormánynak, amit a romákért tett, nem pedig elítélni – jelentette ki Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés plenáris európai parlamenti (EP-) vitájában, kedden Strasbourgban.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Hozzászólásában azt mondta, hogy a jelentés ebben a témában is alaptalan vádaskodásokat tartalmaz, és elfogadása alááshatja az EP és az Európai Bizottság hitelességét is.

Magyarország ma mindent elkövet a cigánygyerekek iskolai szegregációja ellen, és lépéseket tesz a legszegényebbek megvédésre – emelte ki.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy a jelentéssel még olyan – például német néppárti – EP-képviselőket is „megvezettek”, akik jól ismerik, hogy „Magyarország nagyon erős hozzáállást tanúsított az európai romastratégiában”.

Másik felszólalásában Járóka Lívia kifogásolta, hogy a jelentésben benne maradhatott az, hogy „a szélsőjobboldali Magyar Gárda a Fidesz ideje alatt is tevékenykedhetett”, illetve a romagyilkosságok a mostani kormány idejében történtek. A gyilkosságok elkövetőit az Orbán-kormány hatalomba lépésével elítélték, és Orbán Viktor első intézkedése volt 2010-es kormányra kerülése után, hogy a Magyar Gárda működését betiltsa – jelentette ki.

A fideszes képviselő hangoztatta, most kell megállítani a Sargentini-jelentést, és arra kérte képviselőtársait, hogy szerdán szavazzanak ellene.