Az orosz diplomácia irányítója tárgyalt algériai partnerével, Ramtane Lamamrával és fogadta őt Abdel-Madzsid Tebbún államfő is – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Hirdetés

„Támogattuk algériai barátaink kezdeményezését, amelynek célja a kétoldalú partneri viszony új minőségét tanúsító új stratégiai államközi dokumentum kidolgozása” – jelentette ki Lavrov a Lamamrával folytatott tárgyalásán az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint.

„Politikai párbeszédünk aktívan fejlődik, akárcsak a gazdasági, katonai és műszaki együttműködés, valamint a humanitárius és kulturális kapcsolatok” – tette hozzá az orosz tárcavezető.

A megbeszélés előtt Szergej Lavrov megkoszorúzta az algériai függetlenségi háború vértanúinak emléket állító Mártírok emlékművét – jelentette az APS algériai hírügynökség.

Korábban írtuk

Lavrov látogatása, amely 2019 januárja óta az első vizit Algériában, egybeesett az orosz-algériai diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulójával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 18-án tárgyalt telefonon Abdel-Madzsid Tebbúnnal, hogy egyebek mellett megvitassák az OPEP+ keretén belüli együttműködést.

Az OPEP+ a Szaúd-Arábia vezette Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC) és Oroszország vezette tíz másik, nem OPEC-tag kőolajexportáló országot tömöríti.

Algéria az Európában felhasznált földgáz mintegy 11 százalékát, míg Oroszország a 47 százalékát szállítja. Az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott uniós szankciók után több európai ország is – köztük például Olaszország – Algériához fordult, hogy kiváltsa az orosz gázimportját. 

Algír azonban több ízben is hangoztatta, hogy túl korlátozottak az orosz földgáz esetleges kiváltásához a pótlólagos európai gázexportálási kapacitásai – jegyezte meg a tárgyalásról beszámoló AFP francia hírügynökség.