Az előbb a szenátus, majd július végén a nemzetgyűlés által is jóváhagyott módosítás több rendelkezése sérti az alapjogokat a francia alkotmánybírósági szerv pénteken ismertetett álláspontja szerint.

Hirdetés

A testület hozzátette, nem lehet a személyes szabadságot szükségtelen szigorral korlátozni. Ezek közé sorolta a szabad mozgás korlátozását, a magánélet megfigyelését és a normális családi élethez való jog megsértését.

Az Alkotmánytanács szerint bár a törvényhozókat az az alkotmányos cél vezette, hogy szembeszálljanak a terrorizmussal, az intézkedéseknek azonban arányosnak kell lenniük.

A törvénymódosítás révén többek között lehetővé tennék az igazságszolgáltatási szerveknek, hogy a terrorvádakkal öt évnél hosszabb időre elítélt személyeket büntetésük letöltése után több évre hatósági megfigyelés alá helyezzék. Ennek keretében például előírható lenne számukra, hogy hol lakjanak, illetve megtiltható lenne, hogy bizonyos személyekkel érintkezzenek. A büntetést letöltő személy hozzájárulásával egy elektronikus nyomkövető karperec viselésével tovább bővülne az ellenőrzési lehetőségek köre.

Korábban írtuk

A jogszabály bírálói szerint ez az emberi- és polgári jogok megsértésének minősül, és a magánszféra ilyen mértékű korlátozása nem áll arányban a közbiztonság érdekével.

Franciaországban az elmúlt években több iszlamista terrortámadás is történt, ezekben több mint 250-en vesztették életüket.