Dániel pátriárka azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy hatósági tiltás miatt a jászvásári érsekség előző nap lemondta az ortodox egyház legnagyobb tömegrendezvényének számító egyhetes Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatát, a döntés ellen azonban pénteken hívek százai vonultak ki tüntetni az érsekség elé.

Hirdetés

Huszváros (Husi) ortodox püspöke azzal lázította híveit, hogy az állam „sértő korlátozásaival” megkérdőjelezi az egyház jogát a közéleti jelenléthez, megpróbálja „megfojtani”, de „ne képzeljék a lockdown apostolai, hogy valaha is karanténba zárhatják Szent Paraschivát”.

A pátriárka pénteki közleményében teljes együttérzéséről biztosította az ereklyéknél imádkozni óhajtó híveit, és úgy vélekedett, a zarándoklatot biztonságosan meg lehet tartani az érvényes egészségügyi előírások – maszkviselés, másfél méteres távolság – betartása közepette.

Más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék és megcsókolhassák az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit. Az idei zarándoklatot azt követően mondta le a jászvásári érsekség, hogy a hatósági tiltás dacára már hét elejétől kezdve hívők százai torlódtak össze a templom előtt, hogy imádkozhassanak Szent Paraschiva ereklyéi előtt.

Korábban írtuk

Idén a járvány miatt a római katolikus egyház is zarándoklat nélkül tartotta meg a csíksomlyói pünkösdszombati búcsút, amelyen az utóbbi évtizedekben hívek százezrei vettek részt.

Romániában az utóbbi hetekben ismét gyorsuló ütemben terjed a fertőzés, ezért a CNSU betiltotta a más megyékből érkezők részvételét az egyházi ünnepségeken, valamint a vendéglők, mozik és színházak bezárását javasolta a helyi hatóságoknak azokon a településeken, ahol a fertőzöttek száma két hét alatt meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

Jászvásár a járvány egyik gócának számít, Iasi megyében az utóbbi két hétben lakosság 1,8 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.