Fotó: facebook.com/Szijjártó Péter (szerk., illusztráció)
Hirdetés

Németh Ferenc hozzátette: a párt a választások után önálló frakciót szeretne alakítani a szerb parlamentben, amihez öt képviselőre van szükség.

A kutató szerint nem várható nagy meglepetés a hét végi szerb parlamenti, vajdasági tartományi parlamenti és szerbiai önkormányzati választásokon. Borítékolható, hogy a VMSZ megtartja vezető pozícióját a magyar közösségek között – vélekedett.

A párt szeretné bővíteni képviseletét a vajdasági tartományi parlamentben is, és legnagyobb célja, hogy önkormányzati szinten megerősödjön a főleg magyarok lakta településeken, városokban. Szabadkán a VMSZ polgármester-jelöltet is állított – mutatott rá.

Korábban írtuk

A párt erősödése a szerbiai magyar közösségeknek abszolút pozitív fejlemény lenne, ugyanis nagyobb „láthatóságot” tudnának biztosítani a vajdasági magyaroknak regionális és országos szinten is. Tovább folytatódnának az elmúlt négy évben elindult gazdasági programok és infrastrukturális fejlesztések – fűzte hozzá.

Budapest és Belgrád kapcsolata szempontjából is fontos lenne, hogy a VMSZ megőrizze pozícióját, és így továbbra is híd szerepét töltse be a két ország között – mondta Németh Ferenc.

A hétmilliós Szerbia lakosságának körülbelül 3,5 százaléka magyar, vagyis megközelítőleg 250 ezer magyar él az országban. A Vajdaságban lélekszámbeli arányuk 14 százalékos.