A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök azért nem lépett fel még az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellen, mert az Egyesült Államok megfenyegette, hogy ez esetben megtámadja.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Nagy Sándor Gyula kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta: „teljes pályás letámadásra” nem kell számítani Amerikától, de el tudja képzelni, hogy drón segítségével vagy rakétával kilőhetik Nicolás Madurót.

Az afrikai és az ázsiai országok nem akarnak állást foglalni a témában, mert belügynek tekintik, Törökország, Oroszország, Irán és Kína azonban gazdasági érdekek miatt kiáll Maduro mellett – ismertette.

Beszélt arról is a szakértő, hogy Juan Guaidó annak ellenére elment a Limai Csoport hétfői bogotái tanácskozására, hogy országa legfelsőbb bírósága megtiltotta neki Venezuela elhagyását. Emiatt akár le is tartóztathatnák, de a szakértő szerint ez meglepő lépés lenne Madurótól, miután egy hónapig hagyta, hogy Guaidó „elnököt játsszon”.