Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. (MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)
Hirdetés

A terrorizmus térnyerésének rémálomszerű forgatókönyvével kell számolnia a világnak, ha az Ukrajnát a Nyugatról elárasztó fegyverek illetéktelen kezekbe kerülnek – olvasható a West Pointon működő Modern Háború Intézete (Modern War Institute) oldalán megjelent elemzésben.

A cikk szerzői, Doug Livermore alezredes, az amerikai Nemzeti Gárda különleges műveleti különítményének parancsnokhelyettese és Erin K. McFee, az Irregular Warfare Initiative munkatársa, a Chicagói Egyetem kutatója szerint

bár Ukrajna honvédő harcában igen hatékonynak bizonyultak, rossz kezekbe jutva súlyos veszélyt jelentenek az olyan hordozható légvédelmi eszközök (MANPADS), mint a Stinger és a Starstreak rakétarendszerek.

Az orosz katonai repülőgép- és helikopterflottáját megritkító MANPADS-ek ugyanis polgári utasszállító repülőgépek ellen is bevethetők, az amerikai Javelin és a brit NLAW irányított páncéltörő rakéták pedig még a legfejlettebb harckocsikat is képesek megsemmisíteni. Utóbbiakból állítólag mintegy harmincezer darab áll az ukrán erők rendelkezésére.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk