Konasenkov szerint több mint háromszáz HIMARS-rakéta és nagy mennyiségű, az M777-es ágyúkhoz való lőszer semmisült meg. Mint mondta, nagypontosságú, nagyhatótávolságú légirakéták megsemmisítették az ukrán légierő földalatti parancsnoki állását a Vinnica megyei Voronovici közelében. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán 14. gépesítettlövész dandár 2. zászlóalja elvesztette harcképességét és 340 halott és sebesült elvesztése után a megmaradt katonák elhagyták állásaikat.

Hirdetés

Az ukrán tüzérség által lőtt Donyeck környékén folytatott lövegelhárítási művelet egyebek között megsemmisített két amerikai M777A2-es tarackot, az orosz taktikai légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok 123 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, két vezetési pontra, valamint három hadianyagraktárra mértek csapást. Az orosz légvédelem Konasenkov szerint lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, három drónt, és elfogta a HIMARS rakétarendszer 17 lövedékét.

A szóvivő azt mondta, hogy az Ukrajnában harcoló külföldi „zsoldosok” és szakemberek létszáma július 8-tól augusztus 5-ig 2741-ről 2192-re csökkent. Közölte, hogy az elmúlt hetekben további 175 „zsoldos” érkezett Ukrajnába, köztük 81 georgiai állampolgár, ugyanakkor ez nem ellensúlyozta a veszteségeket, mert ugyanebben az időszakban 335 külföldi fegyverest „likvidáltak”, további 389-en pedig elhagyták az országot.

Konasenkov összesítése szerint a „zsoldosok” veszteséglistáját a lengyelek vezetik, akik közül 99-en életüket vesztették, 146-an pedig távoztak. Hozzátette, hogy elmúlt hetekben 36 kanadai, 33 román és 21 amerikai zsoldost „likvidáltak”. Az orosz védelmi minisztérium által közölt táblázat két magyar „zsoldos” ukrajnai jelenlétét is rögzítette.

Korábban írtuk

A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg kedden kazettás töltetű rakétákkal ismét Lepesztok típusú taposóaknák tömegét szórta szét Donyeckben, ezúttal a Madrikino pályaudvar környékén. Az orosz ENSZ-képviselet levélben értesítette a világszervezet főtitkárát, hogy az ukrán fél tiltott eszközöket vet be a polgári lakosság ellen.

A luhanszki „népi milícia” bejelentette, hogy Szoledar település területén ellenőrzése alá vonta a Knauf gipszgyárat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden megismételte, hogy nincsenek meg az előfeltételei Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának. Ezzel Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadónak arra a kijelentésére reagált, hogy Zelenszkij részt vehet majd a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján, ha Putyin is jelen lesz.

Peszkov arra figyelmeztetett, hogy ha Bayraktar harci drónokat gyártó gyár létesül Ukrajnában, akkor az is a „demilitarizálás” célpontjává válik.

A Szolovjov Live online tévécsatorna kedden videofelvételeket közölt arról, hogy Steven Seagal orosz állampolgársággal is rendelkező amerikai színész a Donyec-medence szakadár részén járt. Seagal, aki korábban az orosz külügyminisztériumnak az orosz-amerikai humanitárius kapcsolatok előmozdítására felkért különmegbízottja volt, felkereste a Moszkva által neonáciként emlegetett Azov ezred és az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár hadifogságba esett katonáit.