Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Ellen Lord, a védelmi tárca államtitkára szerint amennyiben Ankara nem tesz eleget ennek, kiutasítják az Egyesült Államokban pilótakiképzést kapó török katonákat és véget vetnek a török cégek résztvételének az F-35-ösök fejlesztésében.

Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter török hivatali partnerének, Hulusi Akarnak címzett levelében tájékoztatta Törökországot arról, hogy július 31-el véget vetnek a török pilóták kiképzésének, s az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az országot.

Az Egyesült Államok és a szintén NATO-tag Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebb az üzlet miatt, miután az ankarai vezetés számos alkalommal leszögezte, hogy nem hajlandó elállni a beszerzéstől. Washington attól tart, hogy az orosz technológia valódi célja adatgyűjtés a katonai szövetség képességeiről.

Az amerikai védelmi minisztérium április elején egy sor megszorító intézkedést helyezett kilátásba Törökországgal szemben. Első lépésként leállította az F-35-ös vadászbombázók törökországi fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását. A Pentagon akkor egyúttal jelezte: akár fel is mondhatja a száz harci repülőgép eladásáról kötött török-amerikai egyezményt, sőt ki is zárhatja Törökországot a fejlesztési programból, amelyben a kezdetek óta részt vesz. Az Egyesült Államok ugyanakkor arra is figyelmeztette Törökországot, hogy az orosz fegyverzet beszerzése veszélybe sodorhatja azt a 3,5 milliárd dolláros üzletet, amelynek keretében Ankara amerikai Patriot légtérvédelmi rendszert vásárolna.

Szergej Csemezov, a Rosztyeh orosz állami cég vezetője szerint Oroszország két hónapon belül elkezdi az Sz-400-asok szállítását. Csemezov, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett hozzátette: a török katonák befejezték kiképzésüket az orosz légvédelmi rendszer használatában.