Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Hirdetés

Petr Pavel kapta a voksok 58,3 százalékát, míg Andrej Babis 41,68 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, míg Babis egymillióval kevesebbet.

Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött – jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban.

„Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és az egész cseh társadalomba” – nyilatkozta Petr Pavel.

Hozzátette: nem lesz könnyű, de nem lehetetlen. Szerinte ez a választási eredmény az első lépés ehhez a politikához. Hangsúlyozta: szeretné egyesíteni a jelenleg megosztott cseh társadalmat a problémák megoldása érdekében.

Korábban írtuk

Tevékenységemben nem azt fogom keresni, miért nem megy valami, hanem azt, hogyan lehet megoldani a problémákat – szögezte le a megválasztott új cseh államfő.

Andrej Babiš volt kormányfő elismerte választási vereségét és gratulált Pavelnek. Babiš felszólította híveit, hogy fogadják el az államfőválasztás eredményét, míg Pavelt arra kérte, hogy csillapítsa le a társadalomban uralkodó indulatokat.

„Szeretném megkérni, legyen az összes állampolgár elnöke, és foglalkozzon a problémáikkal” – mondta a volt kormányfő. Szerinte az elnökválasztás azt is megmutatta, hogy az általa vezetett ANO mozgalom megerősödött. Felszólította a lakosságot, hogy a két év múlva esedékes parlamenti választásokon támogassák az ANO-t.

Petr Fiala cseh miniszterelnök sajtóértekezleten nyilvánosan gratulált Pavelnek a sikerhez. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Pavel sikere a polgári értékek győzelmét jelenti. Fiala másfelől bírálta Milos Zeman államfőt és Andrej Babist, akik szerinte megosztják a cseh társadalmat.

Petr Pavel győzelmével Csehországban megerősödött a demokrácia, visszatért a remény, amely megmutatta, hogy a tisztesség és az igazmondás olyan értékek, amelyek győzni tudnak – jelentette ki a tábornok sajtóértekezlete után a Karlínban Zuzana Caputová, szlovák államfő, aki személyesen gratulált Pavelnek a sikerhez.