„Az Európai Bizottságnak a kormányokkal és a parlamentekkel, és nem csak az ellenzékkel kell párbeszédet folytatnia” – válaszolta Babis újságíróknak csütörtökön reggel a prágai repülőtéren, mielőtt elindult volna Brüsszelbe, ahol megkezdődik az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos rendkívüli csúcstalálkozója.

Hirdetés

Újságírók érdeklődésére, hogy a csúcstalálkozó idején megvitatja-e Orbán Viktor magyar kormányfővel Vera Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnökének az ügyét is, Babis leszögezte: ez a téma nem szerepel brüsszeli programjában.

Vera Jourovát az Andrej Babis vezette ANO mozgalom javaslatára a cseh kormány jelölte a brüsszeli bizottságba. A bizottsági alelnök néhány napja konfliktusba került a magyar kormánnyal, miután egy lapinterjúban „beteg demokráciának” nevezte Magyarországot. Orbán Viktor szerint Jourová kijelentései sértik Magyarországot és a magyar népet, ezért Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének küldött levelében úgy vélte, Jourovának távoznia kell tisztségéből.

Jourová cseh újságíróknak Brüsszelben nyilatkozva nem kívánta a magyar miniszterelnök levelét kommentálni, de megerősítette: véleményét továbbra is fenntartja.

Korábban írtuk

A cseh kormányfő eddig nem foglalt állást az ügyben. Tomás Petrícek szociáldemokrata külügyminiszter és az ellenzéki pártok többsége viszont kiállt Jourová mellett.

„Vera Jourová csak a munkáját végzi, és azt jól végzi. Az Európai Unió eljárásai a jogállamiság kérdésében nem jelentenek semmi újat, nincs szó semmiféle személyes dologról. Ez egyáltalán nem Magyarország elleni támadás. Úgy gondolom, hogy most tárgyalásokra van szükség, nem pedig sajtóháborúra” – mondta Tomás Petrícek korábban a CTK hírügynökségnek.