Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Hihetetlen ajándék” – írta bejegyzésében Babis, aki nem sokkal korábban Aleksandar Vucic szerb elnökkel folytatott tárgyalásokat Prágában.

Milos Zeman cseh államfő szerdán bocsánatot kért a szerb nemzettől Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáért. A NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget Koszovó elhagyására. A művelet nemzetközi jogi megítélése vitatott, mivel az ENSZ akkor nem adott rá felhatalmazást.

A Seznamzpravy.cz cseh hírportál szerint Csehországba még nem érkezett meg az a mintegy 80 ezer adag oltóanyag, amelyet Szlovénia, Ausztria és Magyarország ajánlott fel szolidaritásból. Úgy tudni, ezek a szállítmányok június végén fognak megérkezni.

Ausztria, Csehország és Szlovénia korábban elutasította az uniós tagországok három millió adag Pfizer/BioNTech-vakcina szolidáris alapon történő szétosztását a „leginkább rászoruló” országok között. Babis akkor úgy fogalmazott, hogy a vakcinaelosztás kulcsa „nem szolidáris és nem kiegyensúlyozott”.

Korábban írtuk

A csaknem 11 millió lakosú Csehországban eddig 4,3 millió ember kapta meg valamelyik vakcinának legalább az első adagját, 1,1 millióan közülük a másodikat is.

A járványügyi helyzet jelentősen javult Csehországban. Az utóbbi egy hétben 63 új fertőzés jutott százezer lakosra. A járvány kezdete óta 1,65 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 29 948-an hunytak el a kórban.