Hirdetés

Angela Merkel a szövetségi kormány Alekszej Navalnij iránti szolidaritását fejezte a szokatlan gesztussal – áll a német hírmagazin beszámolójában, amely szerint a kancellár a kórházi kezelés idején naponta jelentést kért az orosz politikus állapotáról. A német fővárosba súlyos mérgezéses tünetekkel szállított politikus állapotának folyamatos nyomon követése és a Charité egyetemi klinikán tett látogatás az együttérzés kifejezése mellett jelzés is lehet a moszkvai vezetésnek, amellyel a német kancellár tudatja, hogy kormánya nem enged a Navalnij-ügyben – tette hozzá a Der Spiegel forrásokat meg nem nevező jelentésében.

Alekszej Navalnij megerősítette a hírmagazin értesülését. Egy hétfői Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy nem volt semmi titokzatosság Angela Merkel látogatása körül, és megköszönte neki, hogy felkereste. A Der Spiegel a beszámolójában kiemelte, hogy Angela Merkel röviddel a mérgezésről szóló első hírek után személyesen járt közben azért, hogy Alekszej Navalnijt Németországba szállíthassák gyógykezelésre.

Rámutattak, hogy a kormány megdöbbentően keményen fogalmazott, amikor a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekre szakosodott kutatóintézetének Alekszej Navalnij mintáiban novicsok jelenlétét kimutató vizsgálati eredményei alapján közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezére ellen támadást hajtottak végre a hazájában harci idegméreggel.

Korábban írtuk