Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Kiemelte, hogy a választópolgárok döntése révén az Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz, aki évtizedes bel-, és külpolitikai tapasztalattal kezdi meg munkáját, és jól ismeri Németországot és Európát.

Hozzátette, hogy szívből gratulál a megválasztott elnöknek, és Kamala Harris megválasztott alelnöknek is, aki „a tisztséget betöltő első nőként és bevándorlók gyermekeként sok embernek inspiráció, és példa az Amerika adta lehetőségekre”.

Hangsúlyozta, hogy a németek a saját bőrükön tapasztalták meg, mennyire fontos szerepe van az Egyesült Államoknak a szabadságban és a demokráciában. Azt is közvetlenül tapasztalták meg, mennyire fontos a német-amerikai barátság és a transzatlanti partnerség Németországnak, Európának és a világnak.

Rámutatott, hogy éppen harmincegy éve, 1989. november 9-én kezdődött a berlini fal ledöntése, és alig néhány hete, október 3-án ünnepelték Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóját. Az újraegyesítés „nem történhetett volna meg az amerikaiak bizalma nélkül” – húzta alá a német kancellár.

Korábban írtuk

Erre a bizalomra és barátságra van szükség a következő években is. A két országot összekötik a közös értékek, az emberi méltóság, a demokrácia, a jogállamiság, és közös érdekek is.

„Az Egyesült Államoknak és Németországnak az Európai Unió tagjaként össze kell tartania, hogy le tudjuk győzni korunk nagy kihívásait” – mondta Angela Merkel.

Aláhúzta: az Egyesült Államok Németország „legfontosabb szövetségese”, amely azonban Németországtól és többi európai partnerétől is jogosan várja el, hogy tegyen többet a biztonságáért és meggyőződéseinek érvényesítéséért.

„Mi, európaiak már el is indultunk ezen az úton” – mondta Angela Merkel.

Gratulált Joe Bidennek mások mellett Frank-Walter Steinmeier államfő is, aki kiemelte, hogy a megválasztott elnök azt az Amerikát képviseli, amely „becsben tartja a szövetségek, a barátok, a megbízhatóság és a bizalom értékét”.

Joe Biden elnökségéhez nagyon sokan fűznek nagy reményeket, messze az Egyesült Államok határain túl is, méghozzá „egy új együttműködés, a higgadt, belátó gondolkodás és a nyugtalan világ gondjainak megoldását szolgáló állhatatos munka reményét” – fejtette ki a német szövetségi elnök.

Hangsúlyozta: Németország készen áll arra, hogy együtt dolgozzon a leendő elnökkel „egy jobb, békésebb és igazságosabb világért”.