Hétfőn súlyos testi sértésért elítélte egy berlini bíróság azt a 19 éves szíriai migránst, aki egy kipát viselő, zsidó férfira támadt egy övvel.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A fiatal bevándorló büntetésként négy hét elzárást kapott, ezen felül pedig a bíróság kötelezte arra, hogy egy múzeumban tájékozódjon az antiszemitizmus németországi történelméről.

A támadást videófelvétel örökítette meg, a nagy visszhangot kiváltó videó áprilisban az internetre is felkerült.

A bíróság fiatalkorúként kezelte az elkövetőt arra hivatkozva, hogy – Lisa Jani bírósági szóvivő szerint – nagyon éretlen még. A négyhetes elzárás ilyen esetben a legkomolyabb kiszabható büntetés, ám mivel hazájában már két és fél hónapot töltött börtönben, az ítélet megszületésének napján el is engedték.

„A bíróság egyértelművé akarja tenni, hogy a zsidókkal szembeni viselkedését itt nem fogjuk tolerálni” – nyilatkozta Jani, hozzátéve, hogy a fiatalembernek – aki Szíriában született és szíriai útlevéllel rendelkezik, de palesztinnak tartja magát – mindezen felül egy éven át segélyszolgálatot nyújtanak, ennek részeként segítenek neki lakást és iskolát találni.

A németországi zsidó közösség nem volt elégedett az ítélettel. Sigmount Koenigsberg, a berlini zsidó közösség egyik vezetője azt mondta: „Néhány hétnyi elzárás, amit már le is töltött, nem megfelelő [büntetés]. A fazon éppen hülyére röhögi magát”.