2016-ban súlyos földrengés rázta meg Olaszország középső részét, amiben közel háromszáz ember vesztette életét. A földrengés a kulturális örökségek és az épületek terén is hatalmas pusztítást végzett. A földrengés során, egy falat leszámítva, teljesen megsemmisült a Norcia mellett található bencés kolostor.

Hirdetés

Azbej Tristan hangsúlyozta, hogy az itteni bencések, akik egészen az 1700-as évekig folyamatosan jelen voltak, majd 25 éve újraalakították az itteni szerzetes közösséget, gyakorlatilag mindenüket elvesztették a földrengés következtében.

Magyarország nemzetközi segítségnyújtási programja a Hungary Helps – Magyarország segít program arról ismert, hogy szerte a világon a bajbajutott embereket – kiemelten az üldözött keresztényeket – segíti – mondta.

„Norciában természetesen keresztényüldözésről nem beszélünk, de az egyetemes keresztény kultúrát és egy közösséget hatalmas veszteség érte, ezért a külföldi kormányok közül Magyarország elsőként és egyedüliként ajánlotta fel az itteni bencés közösségnek, hogy támogatja az újjáépítést” – közölte.

Korábban írtuk

Azbej Tristan kiemelte, hogy miközben Magyarországtól keletre és délre, Afrikában és Ázsiában keresztény embereket üldöznek, akiknek sokszor az életükkel kell fizetniük Jézusba vetett hitükért, addig Nyugat-Európában azt látjuk, hogy a kereszténység mint civilizáció, mint kultúra áll támadás alatt.

Az államtitkár elmondta: a magyar állam két részletben nyújtott anyagi támogatást a rendnek. Egyiket 2021-ben a kolostor, illetve a templom szerkezeti kárainak kijavítására adta, majd 2023-ban a kolostor melletti zarándokház felépítésében is segédkezett. A Hungary Helps keretén belül nyújtott két támogatás összege meghaladja a 700 ezer eurót (278 millió forint).

„Hálából Magyarország és a magyar emberek támogató szolidaritásáért, a rend a kolostor egyik termét magyar teremnek nevezi, ahol Szent István király kultuszát fogják ápolni” – mondta az államtitkár.

A bazilikát Nursiai Szent Benedek, Európa védőszentje, a bencés rend megalapítója valamint testvére, a Szent Skolasztika szülőhelyén építették; mind szakrális mind kultúrtörténeti szempontból kiemelten jelentős európai helyszín.

Azbej Tristan továbbá azt is elmondta, hogy „annyira erős és az eredeti bencés regulát követő kivételes közösségről van szó, hogy ennek a lelkisége nagyon sok zarándokot vonz szerte a világból, akiknek az ittléte hozzájárul a kolostor fenntartásához”.

A Hungary Helps programnak az elsődleges missziója az üldözött keresztények védelme. A program más, saját szülőföldjükön veszélyben lévő közösségeknek is segít.