Az írországi Clare megyében található apró fürdővároska, Lisdoonvarna neve az utóbbi napokban rendszeresen szerepel az ír sajtóban. Az ok nem más, mint az, hogy az itt élő néhány száz lakos ellenásának dacára költöztetett volna be a városka egyik szállodájába 115 migránst az ír Bevándorlási és Integrációs Hivatal (RIA).
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Marcus White 115 migráns beköltöztetéséről állapodott meg a Bevándorlási és Integrációs Hivatal – írta korábban az Irish Examiner
Amint erről a helyieket tudomást szereztek, múlt héten egy nyílt gyűlés során titkos szavazást tartottak, amelyből kiderült: 93 százalékuk ellenzi azt az ötletet, hogy “befogadóközpont legyen Lisdoonvarnában” (így szólt ugyanis az egyértelmű kérdés).
A betelepítendő 115 migráns egy pillanat alatt 38 százalékkal növelte meg a városka lakosságának számát, hívták fel a figyelmet.

A napokban aztán a városlakók képviselői beleegyeztek 30 migráns beköltöztetésébe, ám kiemelték, hogy ez a szám szigorúan nem lehet magasabb a későbbiekben sem. A migránsok már hétfőn megérkeznek a szállodába – olvastuk az ír The Journal honlapján. 
Mindez pedig úgy történhetett meg, hogy a szállodatulajdonos a helyiek ellenkezése és saját szóbeli ígéretének dacára egyéves megállapodást írt alá az Igazságügyi Minisztériummal.


Képernyőfotó: The Irish Sun

A történet talán nem is elhanyagolható pikantériája, hogy a The Irish Sun információja szerint a szállodatulajdonost, Marcus White-ot 2005-ben azért ítélték el, mert munkavállalási engedéllyel nem rendelkező bevándorlókat foglalkoztatott.

(demokrata.hu)