Egy török turistát 1000 koronára (kb. 44 000 forint) büntettek Dániában, amiért arcot eltakaró muszlim fátylat viselt, amikor elment egy rendőrkapitányságra megújítani a vízumát – írja a Breitbart brit kiadása. A nyugat-dániai Aarhus rendőreinek nyilatkozata szerint a 48 éves nő megszegte a skandináv ország új, „radikális öltözékeket” tiltó törvényét – jelentette a Berlingske.

Fotó: shutterstock.com, szerk., illusztráció

Fotó: shutterstock.com, szerk., illusztráció

A nő azonnal kifizette a bírságot és levette a fátylat, mielőtt elhagyta az épületet. Akik azonban nem ilyen együttműködők, magasabb bírságra számíthatnak. A második figyelmeztetés megtagadása esetén az ezer koronás bírság kétezresre hízik, a harmadik figyelmeztetés után háromezer koronát kell fizetni, míg a negyedik figyelmeztetés után már tízezret, ami több mint 433 ezer forintnak felel meg.

A köznyelvben csak burkatilalomként ismert törvény minden olyan ruhadarab viselését tiltja, amely elfedi az arcot. Ebbe a körbe beletartozik a burka és a nikáb is, amelyeket az iszlám radikális szárnyával szokás kapcsolatba hozni. A törvényt a dán parlament már korábban megszavazta és augusztusban lépett hatályba.

Augusztus 4-én egy 28 éves nő volt az első, akit az új törvény értelmében megbüntettek az arcot eltakaró viselet miatt. Egy bevásárlóközpontban veszett össze egy másik nővel, aki le akarta venni róla a fátylat. „A veszekedés során leesett róla a nikáb, de mire odaértünk, már ismét rajta volt” – mondta egy rendőr.