A kínai politika „erős embere”, Li Csiang miniszterelnök még júniusban Berlinbe és Párizsba látogat, ahol részt vesz egy – a fejlődő országok támogatásának lehetőségeiről szóló – konferencián. A tanácskozás ötletgazdája Emmanuel Macron francia elnök, akinek országa módfelett érdekelt a dél-amerikai, afrikai és a dél-kelet-ázsiai térség gazdasági beruházásaiban, az oda irányuló exportban. És itt van a metszéspont, ahol Párizs, valamint Peking érdekei találkoznak: Kína márciusban többet exportált az említett térségekbe, mint az egész fejlett világba.

Hirdetés

A két országnak valamilyen módon meg kellene állapodnia a modus vivendiben, ugyanis Pekingnek komoly gazdasági érdekei vannak Afrikában – írja az Asia Times.

Rámutatnak:

az Európai Unió Kínával kapcsolatos politikájában kiemelt szerepet játszik Magyarország,

amely nem követi az uniós fősodort, több kínai, csúcstechnológiát gyártó beruházásnak ad otthont, és kapcsolatai folyamatosan fejlődnek Pekinggel. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök egyáltalán nem annyira elszigetelt politikus, mint amilyennek láttatják, és nincs egyedül az unióban álláspontjával, így feltehetőleg az unió és Kína közti tárgyalások menetrendjét is ő határozhatja meg.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk