Fotó: ShutterStock
Hirdetés

A szíriai elnök Damaszkuszban, a menekültek visszatéréséről szóló kétnapos nemzetközi távértekezletet nyitotta meg beszédével. Mint mondta, a szíriai állami hivatalok szorgalmasan dolgoznak azon, hogy visszatérhessenek a menekültek, akik haza akarnak térni, és segítsenek az ország újjáépítésében, ám ezt komoly akadályok nehezítik, egyebek közt a törvénytelen gazdasági szankciók, külföldön a menekültek győzködése, hogy ne térjenek haza, az Egyesült Államok és szövetségeseinek „ostroma”.

Az értekezletet Oroszország szervezte. Számos arab és nyugati állam bojkottálja, és az ENSZ sem helyeselte. A bírálatok szerint nem érett még meg az idő a menekültek visszatérésére, elsődlegesen biztonságossá kellene tenni az országot, amelyet immár kilenc éve belháború tépáz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn videofonon azt mondta Aszadnak, hogy Szíriában jelentős területek már viszonylag biztonságosak, és ideje, hogy visszatérjenek a menekültek.

A konferenciára seregnyi ország kapott meghívást, ám csak 27 vesz rajta részt, köztük a Szíriával szomszédos Libanon és Irak, amelyekbe sok szíriai menekült. Törökország – amelybe a legtöbb szíriai menekült él – ugyanakkor nem kapott meghívót, mivel Ankara az Aszad ellen harcoló ellenzéki erőket támogatja. Jordánia szintén nem képviselteti magát az értekezleten.

Korábban írtuk

A 2011 óta tartó harcokban félmillió ember vesztette életét, a külföldre menekültek száma 5,6 millió. Az országon belül további hatmillió lakos hagyta el otthonát, de Szíriában maradt.

Az arab ország lélekszáma közvetlenül a háború 23 millió volt.