Áthelyezhetik Viktor Mikitát, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnökét – adta hírül ukrán képviselőkre hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

Hirdetés

Sajtóértesülések szerint a kormányzót az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjévé léptetik elő.

Ezek szerint tehát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jobbkeze, Andrij Jermak mellett fog dolgozni, sokkal közelebb a vezetéshez. Az ukrán sajtó szerint a változtatást a napokban jelenthetik be. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki követheti Viktor Mikitát Kárpátalja élén. Elképzelhető, hogy először valamelyik eddigi helyettese veheti át a feladatokat.

A döntés mindenesetre érzékenyen érintheti a kárpátaljai magyarságot is. Viktor Mikitát 2021-ben nevezték ki a régió élére. Azóta sokat tett azért, hogy békés legyen az együttélés még ezekben a viharos időkben is.

Korábban írtuk

Viktor Mikita kormányzó teljesen új szemléletet hozott Kárpátaljára: a megbékélés kultúráját képviseli annak érdekében, hogy ukránok és magyarok egymás mellett békében élhessenek

– méltatta példul idén januárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Jó kapcsolata Magyarországgal nem mindenkinek tetszik. Egy ukrán „politikai elemző” a hír hallattán terjedelmes bejegyzésben esett neki Viktor Mikitának, szemére vetve többek között jó kapcsolatát Magyarországgal és a magyar külügyminiszterrel, emellett nyíltan korrupcióval és csempészettel vádolta őt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.