Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz (archív)
Hirdetés

Július 7. óta egyetlen olyan nap sem volt, amelyen nem érkeztek volna menekültek„ – jelentette ki Georgisz Kumucakosz állampolgárok védelméért felelős miniszterhelyettes a Kathimerini című napilapnak adott interjúban.

Mára a Törökországhoz közeli öt égei-tengeri szigeten – Leszbosz, Számosz, Híosz, Kósz és Lérosz – a migránsok száma meghaladta a 20 ezret, ami 17 százalékos növekedést jelent az elmúlt hetekben” – közölte az új konzervatív kormány migrációért felelős vezetője.

Az emelkedés mindenekelőtt Leszboszon okoz gondot, amely a 2015-ös migrációs válság idején a fő útvonal volt – mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy csak augusztus 9-én hat, egyenként 250 bevándorlót és menekültet szállító hajó érkezett a szigetre.

Kumucakosz közölte, hogy az embercsempészek által használt új útvonalat fedeztek az ország északkeleti részében, a török határ közelében található Szamothráki szigete és a szárazföldön fekvő Alexandrúpoli város között.

A miniszter szerint ez „nagyon nehéz feladat frontvonalon fekvő Görögország számára, amely egyben az EU külső határa”.

Kumucakosz üdvözölte, hogy az EB új elnöke, a német Ursula von der Leyen „a migrációs kérdést az elsődleges feladatai listáján igen magasan helyezte el”. Von de Leyen pénteken Rómában kijelentette, hogy „új paktumot kíván kötni a migrációról és a menekültjogról” az erőfeszítéseknek az unión belüli jobb megosztása érdekében.

Görögország az új megállapodást remélve igyekszik egy igazságosabb teherviselést elérni, másrészt pedig a harmadik országok segítségének hatékonyabb igénybevételére törekszik- hangsúlyozta a miniszterhelyettes.