A párt szerint ugyanis az alkotmány módosításához népszavazásra van szükség, nem lehet egyszerű többséggel megváltoztatni az alaptörvényt a parlamentben – hangsúlyozta Vlad Batrincea, a házelnök helyettese, a PRSM ügyvezető titkára.

Hirdetés

Az államnyelv átnevezésével kapcsolatos kezdeményezés, amelyet a parlamentben a kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) képviselőinek támogatásával fogadtak el, nagy vitát és tüntetéseket váltott ki Chisinauban. A törvénytervezet tárgyalásában való részvételt elutasították az oroszbarát kommunisták és szocialisták, arra hivatkozva, hogy a döntés ellentétes az alaptörvénnyel, amelyben a moldáv nyelv elnevezés szerepel.

A kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) nem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges támogatással, és egy népszavazás kimenetele sem garantált. A kezdeményezéskor a kormánypárti képviselők az alkotmánybíróság 2013-ban meghozott döntésére hivatkoztak, amely a románt nevezi meg az ország hivatalos nyelvének az 1991-ben elfogadott moldovai függetlenségi nyilatkozat alapján. Az alkotmányba viszont nem került be az új elnevezés.

Korábban írtuk