Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Észak-Korea azzal fenyegetőzik, hogy felújítja atomfegyvereinek fejlesztési programját, ha az Egyesült Államok záros határidőn belül nem oldja fel az ellene bevezetett gazdasági büntető intézkedéseket.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A phenjani külügyminisztérium erről szóló közleménye péntek este jelent meg, olyan pillanatban, amikor Washington és Szöul között vita van arról, hogy milyen szankciókat alkalmazzanak, hogyan gyakoroljanak még nyomást Észak-Koreára, ha el akarják érni, hogy felhagyjon nukleáris programjával.

A közleményben arról nem volt szó, hogy Phenjan félbe akarná szakítani a nukleáris kérdésekről szóló tárgyalássorozatát az Egyesült Államokkal, de azzal vádolta Washingtont, hogy tönkreteszi a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök júniusi szingapúri találkozójának eredményeit. Akkor kölcsönös vállalásokat tettek egymásnak a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése érdekében. „A kapcsolatok javítása és a szankciók összeegyeztethetetlenek. Az Egyesült Államok azt ismételgeti, hogy a szankciók és az egyéb nyomásgyakorlás hatására lesz leszerelés. Ezt nem tudjuk nevetés nélkül megállni” – olvasható a közleményben. 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy pénteki tévéinterjújában közölte, hogy a jövő héten találkozik észak-koreai hivatali partnerével, Kim Jong Csollal. Az AP hírügynökség szerint a találkozón valószínűleg arra próbálja meg rávenni Phenjant, hogy haladjon gyorsabban atomfegyverei leszerelésével, valamint előkészítik Kim Dzsong Un és Trump újabb találkozóját. Pompeo arról nem szólt, hogy a találkozó hol és mikor lesz.